נשמח לסייע, מלאו את הטופס ואחד מנציגנו יחזור אליכם בהקדם...
מכון התקנים אישור יבוא
אנו ב- ג'י.פי.סי מלווים כבר עשרות שנים פרויקטים מול מכון התקנים עבור חברות במשק ויבואנים מקומיים. כמות הידע והניסיון שצברנו עד כה מאפשרים לנו להוציא לפועל את הפרוייקטים ביעילות מירבית תוך ביצוע הבדיקות הרצויות בלבד ולא מעבר לכך. לפרטים נוספים צרו קשר.
מהו מכון התקנים הישראלי (מת"י) ?
מכון התקנים הישראלי הוא ארגון ממלכתי לפיתוח ולהספקה של שירותי איכות רב תחומיים המשלבים תקינה, בדיקה ואישור מוצרים. מכון התקנים מוסמך על פי נוהל 401 על בדיקת טובין מיובאים (מתן אישור ת"ר). הנוהל על כל פרקיו שואב את כוחו:
- מצו יבוא חופשי.
- מהוראות הממונה על התקינה במשרד התמ"ת, בדבר הענקת אישור ת"ר (תקן רשמי) בהתאם לצו יבוא חופשי.
- מהוראות המנהל הכללי של משרד התמ"ת שמספרה 2.6 בנושא הענקת פטור בהתאם לסעיף 2(ג)(2) לצו יבוא חופשי.
מה זה תו תקן או תקן ישראלי ?
תקן הוא מסמך, שמפורטות בו דרישות טכניות למוצר כדי שיתאים ליעודו. התקן דן בתכונות שונות של מוצר כגון: חומרים, מבנה, מידות, תפעול, סימון ואריזה. קיימים תקנים המגדירים שיטות בדיקה, מונחים ותוכן. את הכנת התקנים מרכז אגף התקינה ולשם כך הוא מפעיל מאות ועדות ציבוריות. חברי הוועדות כוללים נציגים ממגזרים שונים של המשק, ביניהם יצרנים, קבלנים, מוסדות מדע ומחקר, מעבדות בדיקה וכדומה.
מה זה תקנים רשמיים ?
תו תקן או תקן ישראלי שנקבע על ידי מכון התקנים הישראלי הוא תו תקן וולונטרי. שר התעשייה המסחר והתעסוקה רשאי להכריז על תקן מסויים, כולו או חלקו כעל תקן ישראלי רשמי (מחייב). הכרזה על תקן רשמי נועדה להשגת אחת מהמטרות הבאות:
- שמירה על בריאות הציבור.
- שמירה על בטיחות הציבור.
- הגנה על איכות הסביבה.
- אספקת מידע, כאשר לא קיים מידע או מנגנון חלופי העשוי להקנות הגנה לצרכן.
- הבטחת תאימות או חליפיות של מוצרים.
- מניעת נזק כלכלי משמעותי העלול להיגרם לצרכן כתוצאה משימוש במערכות, בחומרים או במוצרים המשמשים לבניה, הגלויים לעין. וכן מניעת נזק כלכלי העלול להיגרם לצרכן כתוצאה משימוש בחומרי בניה שאינם גלויים לעין.
חובת שמירה על תקן רשמי מצד היבואנים או היצרנים.
מוצר שהתקן החל עליו הוכרז רשמי, אין לייצרו, למכרו, לייבאו או להשתמש בו לביצוע עבודה כל עוד לא התבצעה התאמה בין המוצר או תהליך העבודה לבין דרישות התקן הרשמי. האחראי על מילוי הוראות תקן רשמי הוא הממונה על התקינה במשרד התעשייה המסחר והתעסוקה. הממונה רשאי בכל עת המתקבלת על הדעת, לערוך ביקורת ולבדוק האם ממולאות הוראות חוק התקנים.
בעריכת ביקורת, רשאי כל אדם שהוסמך לכך על ידי הממונה על התקינה, ליטול דוגמה מכל מצרך לשם בדיקה וכן לתפוס ולעכב כל דבר שיש יסוד להניח שנעברה בו עבירה על הוראות חוק התקנים. המהנדסים של הממונה על התקינה במשרד התעשייה המסחר והתעסוקה מנהלים חקירות בעקבות ביקורות יזומות או תלונות. אם מתברר כי היתה עבירה על חוק התקנים, ננקטים הליכים משפטיים נגד בעלי עסקים, יבואנים או יצרנים.
מהו התהליך בקבלת אישור יבוא או אישור תקן ?
צו יבוא חופשי מתנה יבואם של מוצרים מסוימים לארץ ב- "אישור תקן". רשימת התקנים שמוצרים אלה מתייחסים אליהם, מופיעה בתוספת השנייה של צו יבוא חופשי. התקינה הישראלית נסמכת ברובה על תקינה בינלאומית וע"פ התקינה האירופאית.
כל תהליך של אישור יבוא מתחיל בהגדרת קוד פרט המכס, הנעשה בדרך כלל על ידי עמיל המכס. קוד פרט מכס (HS CODE NUMBER) מגדיר את המוצר ואת ההגדרה שלו האם המוצר דורש אישור תקן או אישור יבוא ממשרד ממשלתי מסוים כגון: משרד הכלכלה, משרד הבריאות, משרד התקשורת, מכון התקנים, משרד התחבורה וכו'.
לאחר שהוגדר פרט המכס על היבואן או נציגו להחזיק מספר מסמכים בהתאם לרשות הרגולטורית ממנה הם נדרשים לקבל אישור ייבוא על מנת להציגו למכס לצורך שחרור סחורה מהמכס.
במידה והמוצר בדרכו לארץ יש להכין את המסמכים הבאים:
- שטר מטען.
- חשבון ספק.
- קטלוג מוצר או ברושור של המוצר עם מידע טכני ותיאורו של המוצר.
אנו נוכל לסייע ולבדוק אם על המוצר המיובא חל התקן הישראלי. במידה והתקן אינו חל על המוצר, יקבל היבואן אישור תקן על סמך תל"ח (תקן לא חל) ממכון התקנים לצורך שחרר המשלוח המיובא מהמכס.
במידה והתקן חל על המוצר אנו נבדוק אם המוצר חייב בדיקה או שאולי על סמך דוחות קיימים נוכל להוציא אישור ממשרד הכלכלה. במידה וחל על המוצר תקן, אנו נוודא אם יש הסכם הכרה הדדית עם מוסד בחו"ל בתחום הבדיקה הנדרשת. בהתאם לסוג ההסכם (במידה וקיים) יתבצע המשך הטיפול.
מהי בדיקת טרום יבוא ?
במידה והנכם בשלב בו הנכם מעוניינים לייבא מוצר ולאחר בדיקה חל על המוצר תקן רשמי, מומלץ להביא דוגמה מהמוצר שרוצים לייבא לבדיקת דגם במכון התקנים בטרם היבוא של המשלוח כולו. אם הוצגה דוגמה כזו ותוצאות הבדיקות היו חיוביות, יקבל היבואן תעודה חיובית. תעודה זו תשמש כאישור דגם ובסיס למתן "אישור תקן" למשלוחי המוצרים שיגיעו בעתיד. מוצרים המסומנים בתו תקן ישראלי פטורים מבדיקת דגם, בדיקת – אב טיפוס.
אם ליבואן או למוצר "היסטוריה חיובית", ישנה אפשרות להקל על משטר הבדיקות. ההקלה באה לידי ביטוי בהקטנת גודל המדגמים או בהקטנת תדירות הבדיקה. כמו כן מאפשרת היסטוריה חיובית להתיר שיווק המוצרים מיד עם הגעת המשלוח. היסטוריה שלילית למוצר או ליבואן מאלצת להחמיר במשטר הבדיקות.
סוגי בדיקות במכון התקנים בייבוא מוצרים.
בדיקת דגם מכון התקנים – בדיקה שמטרתה לקבוע אם דגם של מוצר מסוים מתאים לדרישות המפורטות בכל הסעיפים של התקנים החלים עליו והמפורטים בצי"ח.
בדיקת השלמה מכון התקנים – בדיקה המתבצעת במסגרת בדיקת הדגם במקרים הבאים:
- בדיקת הדגם בוצעה ע"י מעבדה שהמכון הכיר בה אך אינה מכסה את כל סעיפי התקן. המכון יבצע בדיקת השלמה לסעיפי התקן שלא נבדקו.
- כאשר מוצר דומה למוצר אחר שלגביו קיים אישור דגם ניתן להסתפק בבדיקה של השפעת השוני מהדגם המאושר.
- לדגמים במשפחה, בנוסף לבדיקה המלאה שבוצעה לדגם מייצג במשפחה, בכדי לבדוק את השפעת ההבדלים בדגמים אלה.
בדיקת השוואה מכון התקנים – בדיקה המבוצעת במעבדה, שמטרתה לוודא זהות מוחלטת בין שני דגמים עפ"י נתוני "תיק מוצר". טרם ביצועה, נערכת בחינה לזהות את המוצר בהשוואה לדגם המאושר בתיק המוצר. בהמשך נבחרים סעיפי התקן לפיהם ייבדק המוצר.
בדיקת זיהוי ונטילה מכון התקנים – בדיקה המבוצעת בדר"כ בנמל ו/או בחצרי היבואן, שמטרתה לקבוע את מידת התאמתו של המוצר למפורט במסמכי הייבוא, בדרך של בחינת מסמכים, בחינה ויזואלית של המוצר ולעיתים אף על ידי בדיקת המוצרף כמפורט בנספח ה- ש' הישים. נטילה, משמעותה דגימה אקראית של מדגם דוגמאות מייצג מכל מנת טובין במשלוח לביצוע בדיקת הזיהוי ו/או בדיקות נוספות כמפורט בנספח ה- ש' הישים.
בדיקת ש' מכון התקנים – בדיקה שמטרתה לקבוע אם הטובין שבמנה שניטלה מהמשלוח זהים למוצר שקיבל את אישור הדגם. הבדיקה מבוצעת עפ"י חלק מסעיפי התקן הרשמי החלים עליהם כמפורט בנספח ה- ש' הישים.
בדיקת איבחון מכון התקנים – בחינה של המוצר מבוצעת במעבדת מכון התקנים. בסיומה קובע העובד המורשה אם המוצר מתאים לתיק מוצר קיים או שיש לפתוח תיק מוצר חדש וכנגזרת מכך המלצה על סוג הבדיקה שיש לבצע.
בדיקת בטיחות מכון התקנים – בדיקה המבוצעת לטובין משומשים, נבנית בהתאם למוצר הנבדק ומאושרת ע"י המהנדס הראשי או מנהל המעבדה.
סוגי המעבדות במכון התקנים
מכון התקנים מעבדת מכניקה והידרוליקה – תקינה למוצרים כגון אופנים חשמליות, סקוטרים, כסאות ממונעים וכו'.
מכון התקנים מעבדת כימיה וטקסטיל – תקינה למוצרי טקסטיל, חומרים, תקינה לצעצועים, תקינה למוצרים מפלסטיק שבאים במגע עם מזון כגון: תקן לכוסות חד פעמים, תקינה לצלחות חד פעמיות, סכום חד פעמי וכו'.
מכון התקנים מעבדת אלקטרוניקה וחשמל – תקינה למוצרי חשמל ואלקטרוניקה כגון: תקינה לציוד רפואי, תקינה לציוד ממונע, תקינה לציוד ספורט, תקינה לציוד משרדי, תקינה למנועים, תקינה לכלי עבודה, תקינה למצברים וכו'. מרבית מוצרי החשמל והאלקטרוניקה מיובאים לישראל ממדינות שונות, חלקם הגדול מהמזרח.
מוצרי חשמל מתחלקים למספר רבדים מוצרי חשמל ביתיים כגוון: מכונות כביסה, מקררים, מדיחי כלים, תנורים, מחליקי שער, פן לשיער וכו' ומוצרי חשמל תעשייתיים. אחד הנושאים החשובים ביבוא מוצרי חשמל ואלקטרוניקה הוא עמידה בתקנים ישראליים, כאשר התקן החשוב ביותר עוסק בהתאמת מערכת החשמל של המוצר למערכת החשמל בישראל. מה מכון התקנים בודק במוצרי חשמל? סימון ותוויות, בדיקות סביבה כל הקשור ללחות, אבק, מים, התחממות, התעייפות, בטיחות חשמלית, הספק, מתח וזרם.
מכון התקנים מעבדת מתקני משחקים – תקינה לציוד למשחקים, תקינה למתנפחים, תקינה לציוד לפעילות גופנית, תקינה למגלשות מים וכו'.